Slim en snel was sorteren: Een handige gids voor iedere wasbeurt

|

Was sorteren is cruciaal voor een schone en frisse garderobe. Wit, bont, donker; elke keuze heeft impact op het resultaat. In dit artikel leest u hoe u de verschillende soorten wasgoed kunt scheiden om uw kleding optimaal te wassen.

Belangrijkste Punten

  • Sorteer je was op kleur, materiaal en vuilgraad om de levensduur van kleding te verlengen; gebruik de waslabels in kleding als gids voor het juiste wasprogramma.
  • Delicate kleding zoals wol of zijde vereist speciale aandacht en kan vaak beter met de hand of op een speciaal programma gewassen worden; gebruik waszakjes in de machine om schade te voorkomen.
  • Voor energie- en waterefficiëntie: kies voor eco-programma’s, was op lagere temperaturen, en beperk het gebruik van een droger. Nieuwe kleding apart wassen om kleurafgifte te voorkomen en speciale wasmiddelen kunnen kleurbehoud bevorderen.

De basis van wasgoed sorteren

Het correct sorteren van je wasgoed is de eerste stap naar een langere levensduur van je kleding. Door je kleding te sorteren op kleur, materiaal en vuilgraad, zorg je voor een optimale wasbehandeling. Het voorkomt kleuroverdracht en beschadiging tijdens het wassen, en zorgt voor een efficiënte wascyclus. Maar hoe pak je dat nu aan?

Het sorteren van je wasgoed begint al bij het uittrekken van je kleding. Gooi niet alles zomaar op een hoop, maar maak verschillende stapels: wit, kleur en donker. Ook het soort textiel is belangrijk. Katoenen T-shirts vereisen een andere behandeling dan wollen truien of synthetische stoffen. En dan is er nog de vuilgraad van je wasgoed. Die ene jeans die je gisteren aanhad en waar niets op zit? Die hoeft niet per se gewassen te worden. Maar die sokken… die kunnen wel een intensief wasprogramma gebruiken.

Kleurscheiding: wit, donker en bont

We zijn allemaal wel eens het slachtoffer geworden van een roze sok of een grauw wit T-shirt. De oplossing? Kleurscheiding. Het is belangrijk om je wasgoed te scheiden op basis van kleur: wit, donker en gekleurd wasgoed. Dit houdt je witte was helder en voorkomt dat kleuren vervagen of afgeven op elkaar.

Je witte was bestaat uit al je witte kledingstukken, van je T-shirts tot je ondergoed. De bonte was omvat al je gekleurde kleding, van lichtroze tot donkerblauw. En je donkere was, dat zijn al je zwarte en grijze kledingstukken. Door deze kleuren apart te wassen, blijven je kledingstukken langer mooi en voorkom je ongewenste verrassingen wanneer je ze wilt wassen.

Textielsoorten onderscheiden

Naast kleur is ook het soort textiel van belang bij het sorteren van je wasgoed. Verschillende soorten wasgoed, zoals katoen, synthetisch of wol, hebben specifieke wasprogramma’s nodig en worden daarom apart gewassen.

Maar hoe weet je welk wasprogramma je moet kiezen? Het antwoord vind je op de waslabels in je kleding. Deze labels bevatten symbolen die je precies vertellen hoe je het kledingstuk moet wassen. Zo kan synthetische kleding meestal op 30 graden gewassen worden met een synthetisch of kreukherstellend programma.

Een enkele streep onder het wastobbe-icoon betekent dat je een milder wasprogramma moet selecteren en de wasmachine maar voor de helft moet vullen om te voorkomen dat de wasmachine beschadigd raakt. En een onderbroken lijn suggereert een nog lagere centrifugeersnelheid, zoals bij een wolwasprogramma.

Vuilgraad beoordelen

Het lijkt misschien niet zo belangrijk, maar de vuilgraad van je wasgoed kan een groot verschil maken in de manier waarop je het wast. De vuilgraad van je wasgoed bepaalt welk wasprogramma het meest geschikt is. Het is belangrijk om het juiste programma te kiezen om de kleding goed schoon te krijgen..

Licht vervuilde kleding, zoals een T-shirt dat je een dag hebt gedragen zonder dat er vlekken op zitten, kan vaak op lagere temperaturen gewassen worden met een korter eco-programma. Normaal vervuilde kleding is geschikt voor het standaardprogramma, terwijl zwaar vervuilde kleding een intensiever programma en/of hogere temperaturen nodig heeft. Door vlekken voor te behandelen, kun je vaak voorkomen dat je een zwaar programma nodig hebt, wat energie en water bespaart.

Sterk vervuilde was, zoals werkkleding of sportkleding, heeft vaak een hogere temperatuur nodig, tot 60°C, en mogelijk een voorweek om alle vuil te verwijderen.

Speciale aandacht voor delicate kledingstukken

We hebben allemaal wel een paar delicate kledingstukken in onze kast hangen, waaronder ons delicaat wasgoed, gekleurd linnen en wit linnen. Of het nu gaat om die kasjmier trui die je alleen op speciale gelegenheden draagt of dat zijden sjaaltje dat je van je oma hebt gekregen, delicate stoffen verdienen extra aandacht om ervoor te zorgen dat je kleding langer mooi blijft.

Wol, bijvoorbeeld, is het best te reinigen met een wol- of delicaatprogramma op de wasmachine ingesteld op 30 graden of door handwas. Nieuwe wollen kleding moet gewassen worden met een fijnwasmiddel om de zachtheid en heldere kleuren te behouden. Het is het beste apart wassen voor kasjmier truien, die in de machine kunnen worden gewassen op een handwasprogramma of met pH-neutraal wasmiddel en koud water in de gootsteen. En delicate items zoals beha’s moeten met de hand gewassen worden in koud water met een mild wasmiddel, en kunnen tijdens een aflevering van een show in het sop gelaten worden, en daarna uitgespoeld en opgehangen om te drogen.

Handwas versus machinewas

Hoewel het misschien verleidelijk is om alles gewoon in de wasmachine te gooien en op de startknop te drukken, zijn er momenten waarop handwas de betere optie is. Dit geldt vooral voor delicate stoffen en kledingstukken zoals beha’s, die vaak beter met de hand kunnen worden gewassen.

Als machinewas echter nodig is voor delicate kledingstukken, zoals beha’s, moet een lingeriezakje worden gebruikt om ze te beschermen. Handwas is zachter voor delicate stoffen en vermindert het risico op beschadiging. Kledingstukken die niet geschikt zijn voor machinewas zijn te herkennen aan een wassymbool met een kruis door de wastobbe.

Gebruik van waszakjes

Waszakjes zijn een geweldige manier om delicate kleding te beschermen in de wasmachine. Ze voorkomen dat delicate kleding verstrikt raakt met andere items in de wasmachine en beschermen tegen schade door de binnenkant van de wasmachine.

Beha’s en lingerie zijn vaak handgemaakt en moeten bij voorkeur met de hand worden gewassen, of, indien nodig, in een waszakje in de machine worden gewassen. Het gebruik van waszakjes om delicate kleding in de wasmachine te beschermen is een belangrijke stap voor het onderhoud.

Binnenstebuiten wassen

Wist je dat het binnenstebuiten wassen van je kleding niet alleen goed is voor je kleding, maar ook voor de kleuren? Het helpt de conditie van je kleding te behouden en verkleint de kans op krimp bij een wasbeurt op 30 graden Celsius.

Kledingstukken met prints kunnen het beste binnenstebuiten gewassen worden op maximaal 30 graden om kleurvervaging tegen te gaan. Dus de volgende keer dat je je favoriete bedrukte T-shirt in de was doet, draai het binnenstebuiten!

Nieuwe kleding en kleurbehoud

Het kopen van nieuwe kleding is altijd spannend, maar het wassen van die nieuwe items kan soms een uitdaging zijn. Nieuwe kleding kan kleurstoffen makkelijk loslaten en moet daarom bij de eerste wasbeurt apart gewassen of kort in water geweekt worden.

Ook nieuwe handdoeken en beddengoed moeten de eerste keer apart wassen om verspreiding van pluisjes op andere kledingstukken te voorkomen. En jeans? Die moeten binnenstebuiten gewassen worden in koud water en aan de lucht gedroogd worden om verkleuring te voorkomen.

Eerste wasbeurt

De eerste wasbeurt van nieuwe kleding is super belangrijk. Het wordt aangeraden nieuwe kleding de eerste keer apart te wassen om kleurafgifte aan andere kledingstukken te voorkomen.

Om de kleuren van nieuwe kleding beter te behouden, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Vul een emmer met water.
  2. Voeg azijn toe aan het water.
  3. Laat de kleding een nacht in de emmer met water en azijn weken.
  4. Spoel de kleding de volgende dag goed uit. Door deze stappen te volgen, helpt de azijn de kleurstoffen te fixeren en voorkom je dat ze uitlopen tijdens de was.

Kleurbehoudende wasmiddelen

Kleurbehoud is een belangrijk aspect van waszorg, en daarom zijn er speciale wasmiddelen ontwikkeld om de kleur van je kleding te behouden. Er bestaan wasmiddelen die speciaal geformuleerd zijn voor zowel witte als donkere was om kleurbehoud te bevorderen.

Een voorbeeld hiervan is het wasmiddel UltraDark, dat specifiek bedoeld is voor donkere kleding met donkere kleuren, zoals donkerblauwe spijkerbroeken, om ervoor te zorgen dat hun kleur behouden blijft tijdens het wasproces.

Tips voor energie- en waterefficiëntie

We weten allemaal dat we zuinig moeten zijn met onze middelen, en dat geldt ook voor het wassen van onze kleding. Een eco-programma op een wasmachine bespaart ongeveer 25% energie vergeleken met een normaal katoenprogramma op dezelfde temperatuur en verbruikt daarnaast ook minder water.

Het kiezen van een wasmachine met een A+++ energielabel kan significant water en elektriciteit besparen. Ook het verminderen van de wasfrequentie door kleding te luchten en het drogen van wasgoed aan de lijn in plaats van een wasdroger te gebruiken, draagt bij aan een lager energie- en waterverbruik. En vergeet niet om je wasmiddel correct te doseren om overdosering te voorkomen, waardoor je was fris ruikt en er geen algen in de machine vormen.

Lage temperatuur wassen

Wassen op lagere temperaturen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je kleding. Het verbruikt minder energie en is minder schadelijk voor je kleding dan wassen op hogere temperaturen.

Voor delicate stoffen en licht vervuilde kleding is een temperatuur van 20 of 30 graden vaak genoeg om de was goed schoon te krijgen. Echter, voor meer hardnekkige vlekken kan een temperatuur van 40 c effectiever zijn. Sommige eco wasmiddelen zijn zelfs ultra geconcentreerd en ontworpen om effectief te zijn bij lage temperaturen vanaf 20 ºC, en dragen zodoende bij aan energiebesparing.

Hoge temperatuur wassen

Hoewel het wassen op lagere temperaturen wellicht de voorkeur heeft, zijn er situaties waarin wassen op hogere temperaturen noodzakelijk is. Wassen op 60 graden verzekert een hygiënisch resultaat en is aan te bevelen bij specifieke gezondheidsomstandigheden zoals darminfecties om bacteriën te doden.

Beddengoed en handdoeken worden over het algemeen op 60 graden gewassen om een grondige reiniging te waarborgen. Bovendien helpt een maandelijkse wasbeurt op 60 graden met een waspoeder dat bleekmiddel bevat, zeepresten en vuil te verwijderen en voorkomt het de vorming van nare luchtjes in de wasmachine.

Voor het reinigen van de wasmachine en het wassen van zeer vuile vaatdoekjes wordt zelfs wasmiddel voor 90 graden gebruikt.

Waslabels lezen en toepassen

Het lezen en begrijpen van waslabels kan voelen als het ontcijferen van hiërogliefen, maar het is essentieel om je kledingstukken goed te onderhouden. Wassymbolen geven je alle informatie die je nodig hebt om je kledingstukken correct te wassen.

Op waslabels worden pictogrammen gebruikt om aan te geven hoe kledingstukken het best gewassen kunnen worden. Deze symbolen geven instructies over zaken zoals temperatuur, drogen en bleken. Een hand in het wasbakje betekent bijvoorbeeld dat alleen een snelle handwas toegestaan is. En waslabels met aanwijzingen over kleur, materiaal en vuilgraad kunnen je helpen bij het sorteren van je wasgoed.

Dus de volgende keer dat je twijfelt over hoe je een kledingstuk moet wassen, check gewoon het labeltje aan de binnenkant.

Samenvatting

Het correct sorteren van je wasgoed is een belangrijk aspect van kledingonderhoud. Door je was te sorteren op kleur, textielsoort en vuilgraad, zorg je voor een optimale wasbehandeling en een langere levensduur van je kleding. Delicate stoffen vereisen speciale aandacht en soms zelfs handwas. Ook nieuwe kleding heeft een speciale behandeling nodig, vooral bij de eerste wasbeurt. En vergeet niet dat zowel lage als hoge temperaturen hun plaats hebben in het wasproces, afhankelijk van de vuilgraad en de soort textiel.

Het wassen van kleding is meer dan alleen maar de wasmachine vullen en op de startknop drukken. Het is een proces dat zorg en aandacht vereist. Maar met deze gids in de hand, kun je ervoor zorgen dat je kleding er altijd op zijn best uitziet en zo lang mogelijk meegaat.

Onze tool

Gebruik onze tool om nog makkelijker en sneller de was te sorteren:

Selecteer uw waskleuren:

Wit

Zeer licht grijs

Geblancheerde amandel

Perzik puff

Citroen chiffon

Licht goudsbloem geel

Muntcrème

Zwart

Donker leigrijs

Donkerblauw

Indigo

Donkerrood

Rood

Limoen

Blauw

Geel

Oranje

Diep roze

Lichtblauw

Bruin

Licht paars

Pruim

Felroze

Donker violet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *